dinsdag 28 april 2009

PPL Examen... deel 1

Het weer speelt me de laatste tijd wel parten: 3 pogingen om de Grote Driehoek te kunnen vliegen, 2x aan de slag om de PLT volledig af te werken, en dan vandaag een effen grijs wolkendek met een heel vervelend sloom front, dat maar blijft hangen en maar niet wil leegregenen. En dat tijdens mijn examen.

Vanmorgen toch maar naar de club gegaan en de voorbereiding gedaan, met het eeuwige optimisme dat het vast wel beter zou worden in de loop van de dag. Voorbereiding voor een examen duurt wel even, want het is het afwerken van een hele checklist aan opzoekwerk en berekeningen.
  • Weersverwachtingen
  • NOTAM's (waarschuwingen en meldingen aan piloten)
  • Start- en landingsafstanden berekenen
  • Gewichtsberekening
  • Veldinformatie uitzoeken
  • Navigatieplan
  • Vluchtplan
  • etc.
Gisteren had ik al het nodige gedaan, maar toch moet je op de dag zelf nog de weersgerelateerde zaken uitwerken en de NOTAM's doornemen. Saillante conclusie over de door mij voorbereide vlucht naar Brussel: We gaan niet! (Freek moest wel even lachen) Als we ons nl. houden aan het maximaal toegestane gewicht van de Cessna 152, dan kan ik slechts net genoeg brandstof voor de heenweg meenemen...en volgens de Jeppesen en de AIP België is er op Zaventem geen AVGAS te verkrijgen. Wel heen dus, maar we zouden niet terug kunnen, dus dan maar helemaal niet. Waar je dus al niet aan moet denken bij de vluchtvoorbereiding.

Daarna de nodige onderwerpen de revue laten passeren over regels, kaart, NOTAM's, brandstof, olie, motor, procedures, enzovoort, en toen vond Freek het wel best. Voorbereiding akkoord. Snel maar naar het weer gekeken, en dit zou hem niet gaan worden. Het regent, de wolken zitten laag, en de voorspellingen voor de rest van de dag zijn dito. Maar een nieuwe datum prikken en zien of dat op korte termijn kan, voor het daadwerkelijke vliegwerk. Jammer, maar morgen een nieuwe poging om het vliegend gedeelte af te ronden. Ookhet examen dus in 2 gedeelten. Ik hou je op de hoogte.

3 opmerkingen:

Skycaptain Marz zei

Nou, het zit je niet mee!
Maar ja, dit deel heb je achter de rug, volgende keer lekker vliegen.

Geen AVGAS op Zavetem? Da's ook apart? Aan de andere kant, er zal daar voornamelijk JETA1 verstookt worden...

Skycaptain Marz zei

en? Sta je erbij op het bord?

Skycaptain Marz zei

Lees net het goede nieuws.

GEFELICTEERD!! Heel gaaf.
Welkom bij de club. :)

We zien je verslag wel verschijnen...