zondag 28 september 2008

Les 15: Dipje van de bovenste plank

Met de gebruikelijke opgewektheid vandaag naar de vliegclub gereden, voor eerst een lesblok en daarna een eerste solo rond de CTR van Rotterdam. Vliegplan ingediend, daarna naar het toestel, de checks gedaan en een startup aangevraagd. Nou, dat liep al niet zo soepel als de voorgaande keren. Maar goed, een goede takeoff gedaan, richting Dordrecht gevlogen, en daar boven de waarden wat stall-oefeningen gedaan. Die gingen eigenlijk wel lekker. Het zicht was niet heel erg top, dus de horizon was wat slecht te zien. En dan merk je pas goed hoe je daarvan afhankelijk bent. Dus af en toe maar een blik op de kunstmatige horizon, want die heb je dan hard nodig.

De gevlogen route van vandaag (klik hier voor de Google Earth .kml)

Boven Schoonhoven een paar steile bochten gedraaid, waarvan de eerste niet helemaal lekker ging, maar de 2e en 3e wel goed. Van daaruit naar het laagvlieggebied voor een aantal noodlandingsoefeningen. Dat was wel lang geleden, dus het moest er weer eens van komen. Nou, daar bakte ik werkelijk niet veel van. Ik zocht een weiland te dichtbij uit, bleef te dicht bij het veld en kwam dus iedere keer veel te hoog binnen. En dan ga je het echt niet halen. Daarna nog een voorzorgslanding (dus eerst een low pass maken om het veld te inspecteren), en die ging wel beter, maar ook nog niet optimaal.
Tijd om terug te gaan naar Rotterdam, en ook nu liep de radiotechniek weer allesbehalve soepel. De Mike-arrival ging wel netjes, maar eenmaal bij het veld, maakte ik ook hier weer de fout niet goed in het circuit te zitten, te dicht bij de baan en te weinig door te vliegen op downwind. Tsja, en dan is het niet vreemd dat je waardeloos uitkomt voor de baan. En las laatste dan ook maar weer eens te lage snelheid en een veel te hoog ingezette flare, waardoor de landing ook nogal ruw was. Sorry voor het opgekrulde asfalt!

Nee, dit was echt een les onder de maat. Victor en ik beiden ontevreden, maar we hebben elkaar beloofd dat we dit de volgende keer beter gaan doen. Maar goed, ik troost me met de gedachte dat iedereen in z'n opleiding wel 1 of 2 keer een dip(je) heeft.

De solo heb ik maar even uitgesteld, want naast het feit dat het vandaag gewoon niet lekker ging, waren er ook weer allerlei radio-problemen (radio-piraat), waardoor de toren toch al zenuwachtig was. Die vlucht komt ook nog wel.

1 opmerking:

Skycaptain Marz zei

Af en toe heb je van dit soort dagen, dat bijna niets lukt. Schijnt menselijk te zijn. :)
Volgende keer weer met frisse zin er tegenaan en blijven beseffen dat dit toch de leukste hobby is die er bestaat...